Stress, Burn-out & Bore-out

Stress, je kunt er teveel én te weinig van hebben...

Stress

Een beetje stress is goed voor de mens. Het houdt ons scherp, alert en actief. Tijdens stress wordt er cortisol en adrenaline (stresshormonen) in je lichaam aangemaakt. Hierdoor gaat je hartslag omhoog, je bloeddruk stijgt, je hersenen, hart en spieren krijgen extra zuurstof. Je lichaam geeft suikers vrij voor meer energie en je ledematen worden voorzien van extra bloed. Je andere lichaamsfuncties gaan op pauzestand.

Heel handig in de oertijd, met een sabeltijger achter je aan, alleen in onze tijd voor je lichaam minder geschikt met een deadline achter de laptop. Het is natuurlijk fijn dat je alert genoeg bent om je deadline te halen, maar voor je lichaam is het belangrijk daarna te ontladen, zodat je bloeddruk, hartslag en de bloeddoorstroming weer rustig en stabiel wordt. Dit kun je doen door te sporten, dansen, mediteren, een lange boswandeling te maken en goeie nachtrust te pakken. Wanneer je je lichaam niet de gewenste ontlading geeft, zal deze gestrestst blijven.

Drie fases van stress

De kortdurende alarmfase: stresshormonen worden aangemaakt, hartslag en bloeddruk stijgt. Essentiele lichaamsdelen krijgen extra zuurstof, bloed trekt weg uit overige lichaamsdelen, waardoor bv je handen koud aanvoelen. Wanneer de stress weggenomen wordt zal het lichaam zich herstellen.

De weerstandfase: het lichaam hersteld niet voldoende van de kortdurende alarmfase doordat de stress aanwezig blijft. Het lichaam houdt een verhoogd cortisol niveau. In deze fase kunnen er allerlei kwaaltjes ontstaan, jouw zwakke plekken in je lichaam komen naar boven. Iedereen zal dus op zijn eigen manier last krijgen van langdurige stress.

Uitputtingsfase: In deze fase is iemand ver over z’n grenzen heen gegaan. Er ontstaan symptomen en ziektebeelden zoals Burn-out, maagzweren en hoge bloeddruk. Zelfs een hartaanval en kanker kan het gevolg zijn van langdurige stress.

Vanuit welke fase kan ik je helpen je ontspanning terug te vinden?

Coach, vitaliteitscoach, wandelcoach en leefstijlcoach Amstelveen gespecialiseerd in werk en priveleven; balans, vitaliteit en burn out

Burn-out

Door langdurig onder stress en druk te staan, zonder dat hier voldoende ontspanning en ontlading tegenover staat kun je in een Burn-out terecht komen. Je voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput. Letterlijk opgebrand. Je raakt de grip op de situatie kwijt en krijgt klachten die effect hebben op je dagelijkse leven. Naast psychische problemen zijn er lichamelijke klachten. Je hebt geen energie meer en het lukt niet meer om alle ballen in de lucht te houden. Slapen, zelfzorg, de meest basale klusjes.  Het lukt niet meer om dat, wat je onder gezonde omstandigheden 'normaal' vindt, uit te voeren. Je kan vergeetachtig worden doordat de hersenen overprikkeld zijn.

Een Burn-out krijg je niet alleen door werkstress, maar kan ook door grote veranderingen in de privé sfeer ontstaan; spanningen, verlies, verhuizing, scheiding, rouw, ziekte. Het zijn vaak de verschillende factoren tezamen die teveel worden.

Bij een Burn-out zijn de fysieke en mentale energiereserves op. Waar je eerst nog op wilskracht, een kop koffie en een pijnstiller jezelf ergens toe kon zetten, gaat dat nu niet meer. Het is op. Het is tijd om een stap terug te zetten, jezelf rust te gunnen. Ook als je denkt dat een Burn-out jou niet snel zal overkomen, is het verstandig je klachten serieus te nemen. Een Burn-out gaat helaas niet vanzelf over. Je zult opnieuw moeten leren te ontspannen en om andere keuzes te maken, waardoor je beter in balans komt.

Burn-out symptomen

Psychisch: Geheugen en concentratieproblemen, besluiteloosheid, rusteloos, onzeker, weinig zelfvertrouwen, somber, neerslachtig, negatieve gedachtes, angst- en paniekaanvallen

Fysiek: Slapeloosheid, hoofd-, nek-, spierpijn, oorsuizen, duizeligheid, misselijk, buik- en maagklachten, hyperventileren, hartkloppingen, hoge bloeddruk, veel zweten en trillen

Een Burn-out verloopt voor iedereen anders en de klachten die de een heeft, hoeft de ander niet te krijgen. Wanneer je tenminste drie van bovenstaande klachten herkend, is het verstandig om hulp te zoeken van een gecertificeerd Vitaliteits- / Burn-out coach, psycholoog of huisarts. Door de klachten op tijd te herkennen kun je eerder herstellen en voorkomen dat je helemaal opbrandt.

Hoe kan ik je helpen je energie te herstellen?

Bore-out

De klachten bij een Bore-out zijn veelal dezelfde als bij een Burn-out en dus niet te onderschatten. Net als bij een Burn-out raak je uiteindelijk opgebrand. Heb je nergens meer energie voor.

Het verschil is de oorzaak van de stress; bij een Bore-out is verveling en onderbelasting de oorzaak. Het kan ontstaan door eentonig werk, een functie onder jouw niveau, als het voor jouw gevoel niet zinvol is wat je doet. Een Bore-out kan ook een gevolg zijn van een Burn-out. Doordat jij, en je omgeving, jezelf ontziet na een Burn-out periode, -wat in eerste instantie heel goed voor je herstel was- kan dit ongezien en ongemerkt té lang duren waardoor je in een Bore-out terecht komt.

Door jezelf de vraag te stellen; Wat vind ik belangrijk? Waar krijg ik energie van? Wat zijn mijn intrinsieke waardes? Wat wil ik bereiken in mijn werk? En te proberen structuur aan te brengen in je taken en dagindeling, proactief te werken, zinvolle taken uit te voeren en een duidelijk onderscheid te maken tussen werk en privéleven, kun je zelf al een heel eind komen in je herstel.

Dat gezegd hebbende; je bent niet zomaar in een Bore-out terecht gekomen. Wees niet te streng voor jezelf. Het kan goed zijn dat je je schaamt voor je Bore-out. Het is oké om hier hulp bij te vragen van een gecertificeerd Vitaliteits- / Burn-out coach, psycholoog of huisarts als je er niet zelf uitkomt.

Waarmee kan ik je helpen jouw uitdagingen terug te vinden?

Depressie

Een Depressie is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste natuurlijke (biologische) factor. Wanneer je Depressief bent, kun je in eerste instantie denken dat je een Burn-out of Bore-out hebt. Veel van de klachten komen namelijk overeen. Het grote verschil is dat je vooral negatieve kanten van jezelf, andere en de wereld ziet. Suïcidaal. Je ziet alles somber in. Deze negatieve gedachtes blijven lang aanhouden. Het voelt als een vicieuze circel waar je niet meer uitkomt.

Klachten bij Depressie: Angstgevoelens, concentratieproblemen, somber en lusteloos, besluiteloosheid, gevoel dat je niets waard bent, wanhopig, schuldgevoel, agressief, geen zin in seks, laag libido, continu piekeren, denken aan zelfdoding.

Wanneer je jezelf hierin herkend, met name de suïcidale gedachtes, neem contact op met je huisarts of 0900-113 en www.113.nl (contact steun en noodhulp preventie zelfmoord) 

Een coach is in eerste instantie niet de juiste hulp voor iemand met een Depressie.